En fråga som jag ofta har fått här i Peking är: Vad äter ni för mat i ert land?
Många av mina klasskompisar har ofta bra svar. Till exempel: ”Vi äter ris varje dag, ”Vi äter alltid bröd till maten”, ”Vi äter alltid kött”, ”I mitt land tycker vi om stark mat”, ”Ni kanske tror att vi äter sushi varje dag men vi äter väldigt sällan sushi”. Jag vet aldrig vad jag ska svara. Tacos? Spaghetti och köttfärssås? Potatis?
Jag: Ja… vi äter ofta pasta… smorgasbord är typiskt svenskt, det är en massa olika smårätter som till exempel… sill. Smorgasbord innehåller ofta fisk och räkor… och skinka… köttbullar… Ja! VI ÄTER KÖTTBULLAR! Det MÅSTE vara det mest svenska man kan äta!
Klasskompisarna: Jaha, köttbullar äter vi också. Ah, du menar IKEA-köttbullar? Ja, det måste vara typiskt svenskt.
Jag undrar verkligen. Vad är egentligen typisk svensk mat? Kåldolmar? Dillkött? men hur ofta äter man det? Typ aldrig!
Är allt internationellt nu för tiden? När vi frågar våra barn vilken mat dom saknar från Sverige blir svaret något otippat: ”Kebab”